FORMACIÓ EN MASSATGE SONOR

Després d’una llarga trajectoria professional treballant amb aquesta metodologia amb resultats molt positius en els àmbits de salut mental, dispacacitat intel·lectual, gent gran i desenvolupament personal, Xevi Compte i l’equip d’Alquímia Musical ofereix la formació i el material necessari per a realitzar aquest tipus de massatge sonor.

La formació està adreçada  a musicoterapeutes, mestres d’educació especial, mestres de música, psicòlegs, terapeutes, educadors, fisoterapeutes, professionals d’atenció a la gent gran i a tothom que treballi en d’altres àrees relacionades amb la salut i el benestar de les persones. També a persones interessades en el propi desenvolupament personal i mindfulness.

Programa

 1. Emmarcament teòric. Reflexions sobre el so, la música i el silenci. La consciència de salut.
 2. Característiques acústiques dels bols musicals.
 3. Tècniques per tocar els bols musicals.
 4. Intervals musicals de quinta i octava. Els pilars del massatge sonor.
 5. Els conceptes musicals de tensió i repòs i la seva aplicació en el massatge sonor.
 6. La preparació i el centrament personal.
 7. L’aplicació vibroacústica dels bols musicals.
 8. La ubicació espaial dels bols musicals.
 9. Les ones binaurals. Experimentació.
 10. Les seqüències enregistrades. Les diferents harmonitzacions segons els modes grecs.
 11. La intensitat i els decibels. El llindar de volum recomanable.
 12. Els instruments complementaris: timbal xamànic, didgeridú, tinghas, diapasons, timbal oceànic, koshis, chimes…
 13. La veu i els bols. La utilització dels modes grecs.
 14. La pràctica del Massatge Sonor. Experimentació individual i dinàmiques grupals.
 15. Valoració i avaluació.

En la formació s’entregarà un dossier amb els punts del programa desenvolupats. Així mateix en acabar la formació es donarà el certificat d’assistència.

 

EL MASSATGE SONOR, sistema Xevi Compte

El Massatge Sonor és un bany de so realitzat amb bols musicals i d’altres instruments amb l’objectiu d’aportar benestar a la persona a nivell físic, afectiu i mental. En el Massatge Sonor la persona ressona intensament i profunda amb el so i la música. Aquesta immersió sonora facilita la relaxació i la concentració, ajuda a desfer bloquejos, tensions corporals i emocionals, contribueix a controlar l’estrès i l’ansietat i optimitza la resposta immunitària.

Xevi Compte, pianista, compositor i musicoterapeuta, ha desenvolupat un sistema de massatge sonor basat en criteris musicals. Cada so de cada bol correspon a una nota musical, i l’elecció de cada un d’ells té un sentit i una coherència amb tota la resta. Aquesta fonamentació en criteris musicals és el que converteix en exclusiu aquest massatge sonor i el distingeix d’altres sistemes.

 

ELS BENEFICIS DEL MASSATGE SONOR

El massatge sonor té un efecte directe en la freqüència de les ones cerebrals. Calma la ment i ressona directament en l’organisme, facilitant un adequat fluxe energètic. Un gran nombre d’estudis científics demostren que la música té una incidència directa en el nostre organisme i que els estadis de relaxació profunda optimitzen la resposta immunològica, i aquesta relaxació és d’entrada l’efecte més evident del massatge sonor.

El massatge sonor:

 • Facilita la relaxació en un espai de temps molt breu
 • Promou la capacitat de concentració
 • Afavoreix la desaparició de bloquejos i tensions físiques i emocionals
 • Ajuda a controlar l’estrès i l’ansietat
 • Millora els problemes d’insomni
 • Incrementa la creativitat
 • Fomenta l’estabilitat emocional

BOLS MUSICALS, ELS INSTRUMENTS INDISPENSABLES

Els instruments principals que intervenen en el massatge sonor són els bols tibetans, o bols musicals, com els anomenem  quan aquests tenen una relació musical i tonal entre ells. En el massatge sonor també intervenen altres instruments complementaris com el timbal xamànic, el didgeridú, els diapasons, els cròtals, etc… encara que aquests no són indispensables.

Els bols musicals tenen unes propietats acústiques idònies per a realitzar un treball terapèutic:

 • L’envolvent sonor caracteritzat per un atac suau i una caiguda del so molt lenta, fa que el so es perllongui en el temps d’una manera considerable, promovent la focalització mental.
 • Les ones binaurals, que estimulen el cervell i afavoreixen tant la concentració com la relaxació.
 • La riquesa d’harmònics fàcilment audibles, estructurats en unes proporcions intervàl·liques determinades que desperten en la persona un espai intern immens i la conviden a deixar-se bressolar per les harmonies i pulsacions que es van succeint.

Ara bé, malgrat les fantàstiques característiques dels bols, cal saber com utilitzar-los per evitar efectes no desitjats. La  seva intensitat, ben utilitzada, dóna consistència a l’efecte terapèutic, però mal utilitzada pot induir efectes negatius.

 

LA SIMPLIFICACIÓ DE LA METODOLOGIA

El massatge sonor que durant quinze anys ha aplicat Xevi Compte exigeix uns recursos materials i musicals exhaustius. Calen 20 bols musicals i és imprescindible  tenir coneixements avançats d’harmonia musical per la seva realització.  Tot i que la voluntat de X. Compte sempre ha estat de compartir i difondre aquesta metodologia, la complexitat material i musical en la pràctica han dificultat reproduir el seu sistema.

Ara, amb el sistema simplificat que ha dissenyat, el massatge sonor es pot aplicar amb una gran economia de mitjans i sense que siguin necessaris coneixements musicals avançats. Tres únics bols, afinats en uns tons determinats, esdevenen els pilars que suporten tota l’edificació musical. La resta de bols es supleixen per unes seqüències creades i enregistrades per Xevi Compte..

Així doncs amb aquest sistema simplificat, la persona facilitadora –amb la formació específica que s’ofereix- podrà realitzar el massatge sonor només amb 3 bols + les gravacions reproduïbles a través d’un altaveu.

 

MATERIAL

Alquímia Musical posarà a disposició dels participants tot el material musical necessari. S’aconsella però, portar roba còmode, coixí i màrfega tipus ioga.

En acabar la formació, els participants tindran l’oportunitat d’adquirir bols musicals i gravacions per a realitzar els seus propis massatges sonors.

 

PREU DE LA FORMACIÓ

Reservant plaça abans del 31 de desembre, 20% de descompte: 240 euros.

A partir 1 de gener: 300 euros.

 

FORMADORS

Xevi Compte és pianista, compositor i musicoterapeuta per la Universitat de Barcelona. Docent al Màster de Musicoteràpia de la UB, al Màster de Musicoteràpia Transcultural de la UdG i al Màster de Relaxació, Meditació i Mindfulness de la UB. Musicoterapeuta habitual a l’Escola d’Educació Especial Joan Riu, de Sant Gregori, a l’E.E.E. Mare de Déu del Carme, de Sarrià de Ter, a l’E.E.E. Els Àngels, de Palamós, a l’E.E.E. Font de l’Abella, de Girona, a l’E.E.E. Palau, de Girona, al Taller Ocupacional Els Joncs, de Sarrià de Ter, al Taller Ocupacional Astres, de Girona, a la Residència de Salut Mental Els Til·lers, dins el Parc Hospitalari Martí i Julià, a la Residència de Salut Mental Els Roures, de Sant Gregori, al Sociosanitari La República, dins el Parc Hospitalari Martí i Julià. Especialitzat en bols tibetans i creador de la seva pròpia metodologia en musicoteràpia receptiva. Co-fundador del projecte Alquímia Musical.

Laia Colom Brossa és llicenciada en Comunicació Audiovisual per la UPF i musicoterapeuta per ISEP-UVic. És integrant del projecte Alquímia Musical desde 2017 i des de llavors ha format equip amb Xevi Compte com a coterapeuta en les escoles d’Educació Especial Joan Riu, de Sant Gregori, Els Àngels, de Palamós, Mare de Déu del Carme i Taller Ocupacional Els Joncs, de Sarrià de Ter, i al Taller Ocupacional Astres, de Girona. Facilita sessions de musicoteràpia en l’àmbit de l’exclusió social per la organizació Creu Roja.

INSCRIPCIÓ FORMACIÓ MASSATGE SONOR

9 + 4 =

Pin It on Pinterest

Share This
×